15 Mart 2014 Cumartesi

Vajinismus Neden Olur?

Vajinismus Neden Olur?

cats
Vajinismus esas nedeni psikolojiktir. Genç kızlara ergenlik çağından itibaren cinselliğin ayıp, kötü ve günah olarak anlatılması, kızlık zarının öneminin abartılması ve ilk birleşmenin acı veren, kanamaya sebep olan bir deneyim olacağının öğretilmesidir. Bazı durumlarda kişinin başından geçen tecavüz veya kötü cinsel deneyimler de vajinismus hastalığının sebebi olabilir. Hamile kalma, doğum veya kızlık zarının yırtılması gibi korkular da az görülmekle birlikte bu hastalığın psikolojik nedenleri arasında gösterilebilir.
Sağlıklı ve aktif cinsel hayata sahip kadınlarda dahi bazı durumlarda geçici de olsa sekonder vajinismus görülebilir. Doğum veya jinekolojik ameliyatlar sonrası, büyük üzüntüler ve emzirme döneminde kadınlarda görülen cinsel istek azalması bu durumlara örnek olarak gösterilebilir.
Vajinismusun bazı durumlarında kişilerde hiç bir neden saptanamayabilir. Genellikle “iyi kız olma sendromu” adı verilen durumlarda da kişilerin iç disiplinleri oldukça gelişmiş ve geleneksel bir aile yapısına sahip oldukları görülür.
Vajinismus vucudun bir savunma mekanizmasıdır. Beden bir tehlike algısı olduğundan kasılıp kalmakta kal gelmektedir. Beden de refleks olarak kasılma şeklinde kendini korumaktadır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder